När och hur du ska berätta för ditt barn att du är gravid

De flesta experter rekommenderar att du väntar tills din graviditet är väl etablerad - det vill säga någon gång efter din första trimester när risken för missfall minskar. Om du har prenatal screening eller testning, kanske du vill vänta tills du får resultaten från dessa tester.

Det är också en bra idé att vänta tills du börjar visa. Ditt barn kan ha svårt att föreställa sig att det växer en bebis inom dig om din kropp fortfarande ser likadan ut. Hon kommer att kunna se vad du pratar om när du har en liten bula.

Du kommer förmodligen att vilja låta ditt barn veta ungefär samtidigt som du tillkännager din graviditet för resten av världen. När du har berättat för henne kommer hon att vilja dela med sig av nyheterna (och du vill inte behöva be ditt barn att hålla en hemlighet).

Och när du väl har berättat för alla dina vänner och familj, blir det mycket svårare att hålla informationen från ditt barn eftersom folk kommer att vilja gratulera dig och prata om graviditeten. Det är bäst om hon får höra om ett nytt syskon från dig och inte från grannarna.

Om du måste förklara varför du är illamående, värkande eller trött innan du är redo att meddela graviditeten, går det bra att bara berätta för ditt barn att du är trött eller inte mår bra. Hur som helst är det bättre att inte tillskriva dina symtom till graviditeten, så att ditt barn inte skyller på den nya bebisen för att mamma mår dåligt eller inte kan leka.

När du är redo att berätta, välj en tidpunkt att prata om det när ditt barn är avslappnad och inte hanterar några andra stressande förändringar, som att börja skolan eller bli förkyld. Hitta en lugn period då ditt barn kommer att ha tid att bearbeta nyheter och ställa frågor - undvik övergångstider som läggdags eller före skolan. 

Hur ska jag berätta om nyheterna?

Veckor innan du berättar för ditt barn om graviditeten är det en bra idé att börja lägga grunden. Du kanske vill börja läsa några av de många barnböckerna om syskon för henne. Eller så kanske du pratar om några av ditt barns vänner och deras småsyskon och sedan säger: "En dag kanske du också har en lillebror eller syster."

Barn älskar att höra om hur deras föräldrar var när de var små. Du kanske berättar för dem om hur du kände för dina syskon när du var barn: "När min mamma och pappa först tog hem min bror var jag inte så säker på det. Men sedan var jag glad över att ha någon att leka med. " (Skapa något om du inte kommer ihåg och håll det generellt positivt.)

När du är redo att berätta för ditt barn om graviditeten, håll språket positivt, enkelt och okomplicerat. Till exempel, "Just nu växer det en bebis i mammas mage. Du ska få en lillasyster (eller bror) nästa vår."

Hur är det troligt att hon reagerar?

Ditt barn kanske inte har mycket av en reaktion på det första tillkännagivandet eller så kan hon vara ganska upphetsad eller lite orolig. Om hon är upphetsad kanske du vill föreslå att hon är den som ska berätta för mormor och morfar eller någon annan viktig person. Även om den personen redan vet om graviditeten kommer ditt barn att känna att hon har en viktig roll i att låta resten av världen veta om sitt nya syskon.

Om ditt barn verkar förvirrat eller upprört över dina nyheter, säg "Det verkar som om du känner dig förvirrad eller upprörd. Vill du berätta om dina känslor?"

Låt henne veta att ibland känner sig människor både glada och ledsna över att ha fått ett barn. Om du accepterar ditt barns svåra känslor blir det mycket lättare för henne att upptäcka att hon också har upphetsade känslor.

Låt sedan ditt barn bestämma hur mycket mer information hon vill ha. Du behöver inte överbelasta henne med fakta om hon inte är intresserad.

Men var beredd på att hon frågar hur bebisen kom in där!

9 May 2023