Viktigt med elsäkerhet då du har barn

El är farligt för alla, men det är särskilt viktigt att elsäkra hemmet om du har små barn hemma. Som vuxen vet man ju att man inte ska stoppa in fingrar i vägguttagen med mera, men det gör oftast inte små barn. Det är bra att på olika sätt förebygga olyckor. Det bland annat genom att:

  • Petskydda uttag
  • Undvika lösa sladdar
  • Barnsäkra spisen
  • Hålla elprodukter utom räckhåll

Se till att alla eluttag är petskyddade

Eluttag bör du se till att så att de är petskydddade. Det så att inga figrar eller redskap kan tryckas in där. Moderna uttag har idag inbygda sådana skydd, men har du äldre uttag, så får du köpa till samt att även grenuttag och uttag på förlängningssladdar också ska ha petskydd.

Inga lösa sladdar

Se till att inte ha en massa sladdar löst framme, då detta kan vara spännande leksak för barn, men de kan fastna i den. Djur kan även gnaga på dem! Ett smart sätt att undvika att ha  lösa, långa sladdar är att låta ett elföretag installera fler vägguttag. Du kan då anlita en elektriker Lund om du vill. 

Se även till så att det inte är kvar sladdar i eluttag då du inte använder dem, så som mobilladdare eller brödrosten. 

Gör spisen mindre farlig

Det är inte ovanligt att barn tycker att spisen är mycket spännande. Som tur är så har de flesta moderna spisar en massa säkerhet i form av vredspärrar, tippskydd, spärr på ugnsluckan och kastrullskydd. Men du måste se till så att du faktiskt använder dig av dem!

12 Jul 2022