Så länge håller ett tak

Det finns olika typer av tak, så de håller ju då olika länge såklart. Men en sak är säker och det är att när taket går sönder så kommer resten av huset snart att rasa det med. Jag har kollat lite med en takläggare i Eskilstuna om olika material och de säger så här:

  • Tegeltak - Snyggt att se på och håller i över 100 år om det sköts på rätt sätt. Det är dock lite dyrare än andra tak och snö och regn kan göra sönder dem ganska enkelt. Man får helt enkelt se till att ha koll på taket och byta ut de pannor som gått sönder varje år. 
  • Betongpannor - En takpanna som liknar tegeltaket men som inte går sönder lika lätt. Hållbarheten är dock lite kortare eftersom ytlagret försvinner och vatten till slut kommer att börja lösa upp betongen. Räkna med cirka 40 till 50 års livslängd. 
  • Plåttak - Helt klart underskattat! Underhållsfritt de första 25 åren, och dessutom så är de idag så bra gjorda att det är svårt att se skillnad mellan plåt och tegeltak. Det skulle vara att plåttaket ser renare ut. Hållbarhet är runt 100 år om det sköts om. 

En smaksak

Vilket material som väljs vid byte av tak beror på smaken, och hur underkonstruktionen ser ut. Ett tak som är gjort för att bära tegel klarar både betong och plåt medan ett tak som är byggt för att bära upp plåt kan vara för klent för att lägga betong eller tegel. Är du osäker bör du kontakta professionell takläggare som kan göra den bedömningen åt dig. 

5 Jun 2021