Personlig assistans för barn

Ibland är det ju så att ens barn har behov av personlig assistans. Om du vill, läs mer här om ett bra assistansbolag. När ett barn behöver personlig assistans påverkar det hela familjen. Assistansen måste vara anpassad till familjens behov och finnas där så att både livet och vardagen blir lättare. 

När det gäller personliga assistenter till barn så ska dessa kunna hjälpa till med barnets alla behov. 

Personlig assistent och förälder

För många familjer är det svårt att ha utomstående assistenter i hemmet dygnet runt. Därför finns det även möjligheter att vara assistent till sitt eget barn. Sedan kan det vara bra att ha andra med, så att ni får egen tid ibland. Det gäller ju att även orka vara förälder så att säga. Du som förälder  avgör om den personliga assistenten ska hjälpa barnet att fatta beslut i olika situationer, och i så fall om vad. Det är också föräldern som bestämmer vad barnet med stigande ålder ska lära sig att göra ”själv” med assistans

Personlig assistans på förskola och skola

Normalt kan man inte få personlig assistans på förskola och skola. Dock förekommer det så klart undantag. Det kan vara så att barnet inte kan kommunicera med lärare eller andra barn utan sin asssitent och då är det så klart ett måste. 

Barn som är beviljade personlig assistans i skolan har samma rätt till stöd av skolans pedagoger och övrig skolpersonal som elever som inte är beviljade personlig assistans. 

13 May 2021