Hur fungerar det med personlig assistans?

En del har ju behov av en personlig assistent. Det är ofta om man inte klarar av vardagen på egen hand så att säga. Dock är det inte så lätt att veta hur det fungerar, vem som har rätt till det eller hur man söker. Att få personlig assistans vellinge till exempel, hur gör man?

För att få personlig assistans så finns det en del krav som ska uppfyllas. Det är bland annat ett måste att vara under 65 år. Får man en personlig assisten innan det, så får man så klart ha kvar den även efter man fyller, men det går inte att få beviljat efter den åldern. Andra krav är att man ska vara i behov av hjälp med det som kallas grundläggande behov. 

Vad är en personlig assistent?

Att ha en personlig assistent är något man får om man har rätt till personlig assistans. Ofta är det en eller flera personer som hjälper dig med dina behov. Syftet med assistansen är att du ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt du vill. De skka göra de saker du inte klarar av, som omfattar grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

Hur ansöker jag om personlig assistans?

För att få personlig assistans så behöver du vända dig till din kommun eller till Försäkringskassan. Det beror på hur många timmar i veckan du behöver hjälp. Om det är mindre än 20 timmar per vecka så är det kommunen, annars är det Försäkringskassan. 

14 Aug 2020